Składniki:
10 brzoskwini, wypestkowanych i przekrojonych na pół
litr wody
2 szklanki cukru
skórka z cytryny, ścięta obieraczką do ziemniaków
1 laska wanilii
2 kawałki kory cynamonowej
3-4 gwiazdki anyżu
Do podania:
3 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki syropu z gotowania brzoskwini
1/4 szklanki brandy
1/2szklanki naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Z wody, cukru, skórki, wanilii, cynamonu i anyżu zagotować syrop. Dodać połówki brzoskwini. Zwiększyć ogień, żeby całość jak najszybciej się zagotowała a następnie zmniejszyć i gotować 8-10 minut. Brzoskwinie można wykorzystać od razu lub przechowywać zalane gorącym syropem w wysterylizowanych słoikach.
Na dużej ciężkiej patelni rozpuścić masło odrobinę je zrumieniając. Dodać cukier, wymieszać i pozwolić mu się skarmelizować. Dodać brzoskwinie, wlać syrop, chwilę podgrzewać. Wlać brandy, podpalić. Podawać z powstałym sosem i jogurtem.