Składniki:
kilka jabłek
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki mleka
1 jajko
skórka starta z jednej pomarańczy
0,25 łyżeczki cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej ubić widelcem mleko z jajkiem. Dodać skórkę z pomarańczy. Przelać do suchych składników. Wymieszać. Dodać cynamon i wanilię. Wymieszać. Jabłek nie obierać. Pokroić w cienkie słupki bez gniazd nasiennych. Jabłka wrzucać porcjami do ciasta. Wyjmować łyżką i smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Kiedy się zrumienią, przewracać na drugą stronę. Smażyć około dwóch minut. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączać na papierowym ręczniku lub kratce.
Podawać na ciepło posypane cukrem wymieszanym z cynamonem.