Składniki:
4 kwaśne jabłka
1 cytryna
8 łyżek cukru
1 l gotowego kremu custard
50 g masła
4 słodkie jabłka
Przygotowanie:
Średnią brytfannę umieszczamy w zamrażarce. Obieramy i kroimy kwaśne jabłka. Przekładamy do głębokiej patelni, dodajemy sok z cytryny i 4 łyżki cukru. Wyciśniętą cytrynę możemy też wrzucić na patelnię. Nakrywamy naczynie i dusimy 10 minut. Zdejmujemy z ognia zanim jabłka rozgotują się na piure. Jabłka przekładamy do miski, dodajemy krem custard i mieszamy. Przekładamy do schłodzonej brytfanny i mrozimy 2 godziny. Po godzinie mieszamy. Kiedy lody będą prawie gotowe obieramy słodkie jabłka i dzielimy na cząstki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i 4 łyżki cukru. Karmelizujemy jabłka, od czasu do czasu przekładając je na drugą stronę. Powinno to potrwać około 10 minut. Gorące jabłka podajemy z domowymi jabłkowymi lodami.