Składniki:
150 g orzeszków ziemnych
100 g cukru
4 łyżki wody
200 ml śmietany
100 g chlebowca pokrojonego w kostkę
6 bananów, przekrojonych wzdłuż na pół
2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki (bez błonek)
6 kulek lodów waniliowych
na syrop winny:
750 ml wina
1 laska cynamonu, pokruszona
1 szklanka cukru
8 goździków
1 gałka muszkatołowa
skórka otarta z pomarańczy
skórka otarta z limonki
Przygotowanie:
Wino wlewamy do naczynia i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy cynamon, cukier, goździki, gałkę muszkatołową, skórkę z pomarańczy i cytryny. Gotujemy 10 minut lub do czasu, gdy wino zmieni się w gęste i lepki sos. Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Przekładamy na talerz. Patelnię wycieramy i stawiamy na dużym ogniu. Dodajemy cukier i wodę. Mieszamy. Gotujemy 10 minut, aż powstanie karmel. Nie mieszamy. Jeśli karmel zacznie przywierać do brzegów patelni, używamy wilgotnej szpatułki. Do karmelu dodajemy orzeszki i mieszamy. Blachę lekko nacieramy olejem. Wylewamy karmel i studzimy. Nożem łamiemy karmel, przekładamy do moździerza i tłuczemy. Część powinna zmienić się w proszek, ale niech zostaną też większe chrupiące kawałki. Ubijamy śmietanę. Na talerzyk nakładamy sos winny, chlebowiec i dwa kawałki banana. Dodajemy cząstki pomarańczy, gałkę lodów, bitą śmietanę i pokruszony karmel.