Sernik migdałowy z musem z malin i granatów
Składniki:


1 opak. ciasteczek czekoladowych
Masa sernikowa:


500 g mielonego twarogu sernikowego z Piątnicy
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. cukru pudru
3 jajka
150 g mielonych migdałów
3 łyżki amaretto
Mus z malin i granatów:


1 słoik dżemu malina i granat (użyłam konfitury St. Dalfour)
1 opak. kiślu o smaku malinowym
Wierzch:


200 g jogurtu
1 biała czekolada
Dekoracja:


50 g mielonych migdałów
Opis przygotowania:


Przygotuj mus owocowy: konfiturę wyłóż do rondelka i podgrzewaj, następnie dodaj kisiel i mieszaj do rozpuszczenia proszku. Pozostaw do ostudzenia.
Ułóż ciasteczka czekoladowe na dno tortownicy o średnicy 24 cm dokładnie zapełniając dno.
Twaróg sernikowy i mascarpone ubij z mąką i cukrem pudrem na gładką masę.
Dodawaj jajka, po każdym miksując.
Na koniec dodaj mielone migdały i amaretto i wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy na spód z ciastek.
Na masę sernikową wykładaj po jednej pełnej łyżeczce musu owocowego zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie.
Sernik piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, a następnie przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C w tzw. kąpieli wodnej. Na najniższej półce w piekarniku postaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce połóż formę z sernikiem.
Przygotuj wierzch: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zmiksuj z jogurtem i rozprowadź na powierzchni sernika powstałą masę. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut.
Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjmij sernik z piekarnika i posyp mielonymi migdałami.
Sernik wstaw do lodówki na 12 godzin.