Ciasto:

  • 4/5 kostki do pieczenia Kasia (200g)
  • 4/5 szklanki cukru (200g)
  • sok i skórka starta z 1 pomarańczy (1/2 szklanki)
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki (110g)
  • 2/3 szklanki zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem pomarańczowy:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 250g sera maskarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 pomarańcze
  • 500g winogron bezpestkowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych



  • 1Przygotuj ciasto. Żółtka oddziel od białek. Miękką Kasię utrzyj z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie ciągle ucierając dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielone migdały i sok ze skórką z pomarańczy. Białka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą.
  • 2Dwie tortownice o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych tortownic. Piecz w 180 st.C około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystygnięcia.
  • 3Przygotuj krem. Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki przegotowanej wody i przestudź. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Ciągle ubijając dodaj po łyżce serek i lekko tężejącą galaretkę.
  • 4Na jeden upieczony blat ciasta wyłóż połowę kremu. Powciskaj w niego winogrona, przykryj drugim blatem ciasta i resztą kremu.
  • 5Pomarańcze obierz ze skórki i wyfiletuj cząstki owocu. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni.
  • 6Tort udekoruj cząstkami pomarańczy i winogronami. Na koniec posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.