• 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 125g Kasi
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 duże jabłka (kwaśne)
  • Pół szklanki rodzynek
  • 1 op. cukru waniliowego


Kasię z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Ubić pianę z białek. Stopniowo dodawać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Do masy dodać pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy i namoczone oraz odsączone rodzynki. Piec w temperaturze 200 stopni około 30-35 minut. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub udekorować orzechami.