Składniki piernika biszkoptowego (naformę o wymiarach 28x40 cm):
  • 8 jajek
  • 200g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 160g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 czubate łyżki kakao

Składniki kremu śmietanowego:
  • 1 litr śmietanki kremówki
  • sok z 1 cytryny (ok. 80ml)
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 3- 5 łyżek cukru pudru
  • 9 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 3-4 owoce granatu

dodatkowo:
  • 1 tabliczka czekolady białej (100g)

Wykonanie piernika biszkoptowego:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier puder, a następnie żółtka stale miksując. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Tak sporządzoną mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy jajecznej stale miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy o wymiarach 28x40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu (najlepiej upiec w przeddzień przekładania) kroimy wzdłuż na dwa blaty.Wykonanie kremu śmietanowego:Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki ( skrapiamy sokiem z cytryny, gdyż pod wpływem powietrza szarzeją). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku (ok. ¹⁄³ szklanki). Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dajemy porcjami cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Odstawiamy na krótko, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Ta czynność może okazać się istotna, gdyż dzięki niej po dodaniu żelatyny masa będzie wolniej gęstnieć i wtedy zdążymy rozprowadzić ją równomiernie na biszkopcie. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną ( lejemy ją wąskim strumieniem). Dodajemy ziarenka granatu (pozostawiając trochę do ozdoby) i delikatnie mieszamy.Przekładanie ciasta :Połowę kremu wykładamy na jeden z blatów piernikowych, szybciutko rozprowadzamy i kładziemy drugi blat, lekko uciskając. Wykładamy pozostały krem , równomiernie i szybciutko rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy startą białą czekoladą i ozdabiamy pozostałymi ziarenkami granatu.