Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki suszonej moreli, posiekanej
  • 1 szklanka orzechów pekan lub włoskich, posiekanych
  • 1/4 szklanki melasy
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczy)

W misie miksera wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W osobnej miseczce wymieszać melasę, jajka. Dodać do suchych składników, wymieszać. Dodać morelę i orzechy, wymieszać. Masa może się kleić (jeśli będzie zbyt sucha by się połączyć w jedną całość dodać łyżkę lub dwie melasy).Ciasto podzielić na 2 części. Rękoma oprószonymi w mące uformować podłużne, płaskie na 1 - 1,5 cm chlebki. Ułożyć je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką i piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut (wierzch powinien lekko popękać). Wyjąć, przestudzić przez 10 minut.Następnie nożem z piłką pokroić na 1 cm kromeczki, po skosie. Ułożyć je płasko na blaszce i znów włożyć do piekarnika. Piec od 10 - 15 minut (w zależności od tego, jak bardzo suche lubimy biscotti) w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.