Składniki na około 15 babeczek:
- 150 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 1 łyżka wody różanej*
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.Do masy maślanej dodać suche składniki, wodę różaną i mleko, wymieszać szpatułką.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy ich wysokości), wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Maślany krem różany (i różowy):
- 230 g masła
- 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody różanej
- 2 łyżki śmietany kremówki lub 1 łyżka mleka
- odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką ze wzorem dużej gwiazdkiwyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.Obejrzyj film instruktażowy.Przechowywać w lodówce.* dostępna w sklepach internetowych, z braku - można zastąpić ekstraktem z wanilii