Składniki na 12 babeczek:
- 125 g masła
- pół łyżeczki ekstraktu kokosowego lub waniliowego
- 110 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanki (80 ml) mleka
- 40 g wiórków kokosowych
- 70 g czerwonych kandyzowanych wiśni, z grubsza posiekanych
- 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub chipsów czekoladowych)
- 185 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek i sodę - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć masło i cukier na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Wsypać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić na kratce.Czekoladowe serduszka:
- 150 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
- czerwony barwnik spożywczy
Roztopioną czekoladę podzielić pomiędzy 3 miseczki. Do dwóch dodać kilka kropel barwnika, wymieszać, by otrzymać różową i czerwoną czekoladę. Z papieru do pieczenia zrobić tutki, nałożyć do nich gotową czekoladę i wyciskać serca na papier do pieczenia. Pozostawić do stężenia (najlepiej robić to wieczór wcześniej, by na rano były twarde i bez problemu odchodziły od papieru).Serduszka przechowywać w chłodzie.Czekoladowa polewa:
- 60 ml śmietany kremówki 30%
- 100 g mlecznej czekolady, połamanej
Kremówkę podgrzać na małym ogniu, prawie do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać, by czekolada się roztopiła i powstał jednolity sos czekoladowy.Wykonanie:Ostudzone babeczki przygotować: jeśli urosną zbyt mocno i nie będą płaskie, ściąć wierzchołki. Polać przestudzoną polewą. Jak polewa będzie zastygać (trzeba wyczuć ten moment), powciskać delikatnie serduszka (jeśli polewa będzie zbyt płynna serca będą się przewracać).