Szybki i zdrowy deser, gotowy w 15 minut :-). Figi skropione Calvadosem i miodem, oprószone cynamonem, podawane z lekkim sosem jogurtowym z wanilią. Smacznego weekendu :-).
Składniki na 2 porcje:
  • 8 - 10 świeżych fig
  • 2 łyżki łagodnego płynnego miodu np. akacjowego
  • 2 łyżki Calvadosu (lub brandy, koniaku)
  • 3 łyżeczki cynamonu

Figi przepołowić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić Calvadosem, następnie polać miodem, oprószyć cynamonem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do miękkości. Podawać na ciepło polewając je syropem, który zebrał się w naczyniu i z sosem jogurtowym.Sos jogurtowy z wanilią:
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii