Krem pomarańczowy
Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- szklanka soku z pomarańczy
- starta skórka z pomarańczy
Przepis:
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Żółtka, cukier, 2 łyżki soku pomarańczowego i odrobinę skórki pomarańczowej ubijać do momentu otrzymania w miarę gęstego i gładkiego kremu. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego pomarańczowego soku, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku. Letni sok z żelatyna dodać do kremu żółtkowego i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i powoli dodawać do kremu pomarańczowego, mieszając. Pucharki napełnić kremem i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.