Truskawki z pianką

Składniki
1 kg truskawek
2 białka
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 szklanki chudego mleka
Sposob przygotowania

Truskawki myjemy, osuszamy. Wybieramy kilka najładniejszych do dekoracji. Resztę miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru. Mus rozkładamy w pucharkach lub w salaterce i dekorujemy całymi truskawkami. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Przyrządzamy pianki. W rondelku podgrzewamy mleko, uważając by nie wykipiało. Schłodzone białka z dokładnie wyszorowanych jajek ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier puder i dalej ubijamy, aż piana będzie lśniąca. Dwiema łyżkami formujemy nieduże porcje piany i wrzucamy na wrzące mleko. Gotujemy przez minutę pod przykryciem, a następnie delikatnie przewracamy na drugą stronę i już bez przykrycia gotujemy również około 1 minuty. Gotowe pianki wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i po ostudzeniu dekorujemy nimi salaterkę z musem truskawkowym.