
Podziękowania:
0
-
Baklawa
Składniki (20 porcji):
0,9 kg mrożonego ciasta filo
200 g orzechów włoskich
100 g migdałów
150 g pistacji
5 łyżek miodu
2 białka jajek
100 g masła
150 ml wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Ciasto rozmrozić. Przekroić tak, aby zmieściło się do formy do pieczenia. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić orzechy, migdały i pistacje. Białka ubić na sztywną pianę. Miód, orzechy włoskie, pistacje, migdały dodać do piany i wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na zmianę układać płat ciasta i masę orzechową. Jako ostatni położyć płat ciasta. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Piec 30 minut. W małym garnku zagotować 150 ml wody z cukrem. Ostudzić, a następnie dodać sok z cytryny i wymieszać. Ciasto polać przygotowanym syropem. Odstawić do wystygnięcia, a potem pokroić w kwadraty lub prostokąty.
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!