
Podziękowania:
0
-
Sernik cytrynowy z czereśniami
[align=center]
Ciasto: 1 1/2 szklanki startego na tarce razowego pieczywa lub grahama
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki stopionego masła do przybrania: 2/3 szklanki dżemu morelowego
30 czereśni (mogą być z kompotu)
Masa serowa: 75 dag tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
1 1/3 szklanki cukru
5 jajek
2/3 szklanki śmietany 36-procentowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1/4 szklanki soku cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
Przygotować ciasto: w misce wymieszać starte pieczywo, cynamon, masło i cukier puder. Otrzymaną masą wyłożyć dno tortownicy (średnicy 24 cm) i odstawić do lodówki na 40min. Przygotować masę: mikserem utrzeć ser z cukrem, dodając po jednym jajku. Osobno ubić śmietanę i wymieszać z masą serową. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, esencję waniliową oraz sól i dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na spód razowy i piec 70 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C. Następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystudzenia. Dżem morelowy rozgrzać z 1 łyżką wody i przetrzeć przez sitko. Czereśnie opłukać i wydrylować. Sernik przełożyć na talerz, ozdobić czereśniami i polać morelową glazurą.
[/align]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Wykryto Adblock, wyłącz go, aby zobaczyć ukryte treści!