[align=center]
30 dag podłużnych biszkoptów
2 opakowania (50 dag) mascarpone
4 jajka
4-5 łyżek bardzo drobnego cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml alkoholu (do wyboru: likier migdałowy amaretto/rum/koniak/żubrówka)
2 łyżki ciemnego kakao
Zaparz kawę do nasączania biszkoptów. Starannie oddziel białka od żółtek. Wsyp do żółtek 3/4 przygotowanego cukru i ucieraj mikserem na puszysty kogel-mogel. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw delikatnie wymieszaj łyżką, a potem miksuj, aż składniki całkowicie się połączą. Do białek dodaj szczyptę soli, ustaw mikser na najniższe obroty i zacznij ubijać pianę. Gdy mocno zesztywnieje, wsyp pozostały cukier i kontynuuj ubijanie jeszcze przez 1-2 minuty. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i powoli, delikatnie mieszaj łyżką, aż masa stanie się puszysta i jednolita.,Biszkopty zanurzaj na chwilę w kawie i układaj rzędami w naczyniu. Wyłóż na ciastka równą warstwą połowę masy i oprósz przez sitko połową kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu. Włóż na kilka godzin do lodówki, żeby deser stężał.
[/align]