wrexwaz
17-06-25, 11:46
Kasza bulgur z mięsem mielonym
Kasza bulgur to popularny na bliskim wschodzie składnik potraw który coraz częściej pojawia się także u nas. Kasza ta jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne a także delikatny smak. Poniżej przedstawiam mało ambitne za to niezwykle proste, studenckie wykorzystanie kaszy bulgur.
Składniki:
- 100g kaszy bulgur
- 70g koncentratu pomidorowego
- 150g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- mała cebula
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 30g sera żółtego
- pomidory koktajlowe
- dwie łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kasze bulgur należy przygotować według przepisu na opakowaniu bądź w jeden z licznych sposobów opisanych w internecie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwile na rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję. Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki i posypujemy tartym serem. Można dodać pomidory jako sałatkę. Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa. Polecam także zamiast koncentratu użyć jednego z gotowych sosów słoikowych do spaghetti lub słodko-kwaśnych.
Koszt ok 5 zł
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDyvIw0_rrupvHRiPRUhMbeGdEJVYCxI0383KzaRWUS1 xp8XLxeXFxPOEo9_fXEyqFo_KjvOjtat9Z0IKQnYX-LFXQjQxieJDLad78F_IPm0jvaRYUYU6052OVDj4Pre4153QLAM b1s6Gt/s320/kasza.jpg (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDyvIw0_rrupvHRiPRUhMbeGdEJVYCxI0383KzaRWUS1 xp8XLxeXFxPOEo9_fXEyqFo_KjvOjtat9Z0IKQnYX-LFXQjQxieJDLad78F_IPm0jvaRYUYU6052OVDj4Pre4153QLAM b1s6Gt/s1600/kasza.jpg)
Kasza bulgur to popularny na bliskim wschodzie składnik potraw który coraz częściej pojawia się także u nas. Kasza ta jest ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne a także delikatny smak. Poniżej przedstawiam mało ambitne za to niezwykle proste, studenckie wykorzystanie kaszy bulgur.
Składniki:
- 100g kaszy bulgur
- 70g koncentratu pomidorowego
- 150g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- mała cebula
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 30g sera żółtego
- pomidory koktajlowe
- dwie łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kasze bulgur należy przygotować według przepisu na opakowaniu bądź w jeden z licznych sposobów opisanych w internecie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy chwile na rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję. Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki i posypujemy tartym serem. Można dodać pomidory jako sałatkę. Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa. Polecam także zamiast koncentratu użyć jednego z gotowych sosów słoikowych do spaghetti lub słodko-kwaśnych.
Koszt ok 5 zł
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDyvIw0_rrupvHRiPRUhMbeGdEJVYCxI0383KzaRWUS1 xp8XLxeXFxPOEo9_fXEyqFo_KjvOjtat9Z0IKQnYX-LFXQjQxieJDLad78F_IPm0jvaRYUYU6052OVDj4Pre4153QLAM b1s6Gt/s320/kasza.jpg (https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgDyvIw0_rrupvHRiPRUhMbeGdEJVYCxI0383KzaRWUS1 xp8XLxeXFxPOEo9_fXEyqFo_KjvOjtat9Z0IKQnYX-LFXQjQxieJDLad78F_IPm0jvaRYUYU6052OVDj4Pre4153QLAM b1s6Gt/s1600/kasza.jpg)