Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podwójnie rozgnieciony burger z serem



SzymonPajacyk
03-04-25, 12:40
https://i.ibb.co/XkJXSsj8/doppelter-smashed-burger-mit-kaese.jpg


Składniki:
1 Porcja

200g Mięso mielone o wysokiej zawartości tłuszczu

1 Bułka do burgera (Brioche)

2 plasterki Cheddar (młody i stary)

1 łyżka stołowa oleju

2 łyżki stołowe masło

1 Ogórek konserwowy

Pół cebuli

Musztarda
ketchup
Sól
pieprz

przygotowanie

Czas pracy ok. 10 minut

Czas gotowania/pieczenia: ok. 5 minut

Całkowity czas ok. 15 minut

Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotuj plasterki sera. Przekrój bułki na pół.
Z mięsa ostrożnie uformuj 2 kulki o wadze 80-100 g każda.

Aby przygotować kotlety o niskiej zawartości tłuszczu, rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Najlepsze są patelnie żeliwne lub ze stali nierdzewnej.
Połóż klopsik na gorącej patelni, połóż na wierzchu kawałek papieru do pieczenia i za pomocą małego garnka, łopatki do grilla lub szpatułki mocno spłaszcz mięso. Powierzchnia mięsa powinna być nieco większa od powierzchni bułki.
Powtórz tę samą czynność z drugim kotletem.

Mięso po odciśnięciu należy posolić. Smażyć kotlety z jednej strony, aż ich spód stanie się brązowy i chrupiący.

Ostrożnie zdejmij mięso z dna patelni i obróć je. Teraz dopraw drugą stronę solą i mielonym pieprzem.
Na wierzch każdego kotleta połóż plasterek sera. Kontynuuj smażenie przez około 1 minutę, następnie ułóż kotlety jeden na drugim i zdejmij z ognia.

Rozgrzej masło na patelni o nieprzywierającej powierzchni i smaż połówki bułek od strony przekrojonej, aż lekko zbrązowieją.

Posmaruj jedną połowę bułki ketchupem, a drugą połowę musztardą. Rozłóż na nim cebulę i ogórki. Teraz połóż podwójny kotlet z serem na jednej połówce bułki i przykryj drugą połówką bułki.