Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opinia Pixel Watch 2: Zegarek Google prawdopodobnie pożegna się ze stalą nierdzewną – i mam nadzieję, że jest ku temu dobry powód

SzymonPajacyk
27-07-23, 12:13
Plotek o drugiej generacji Pixel Watcha jest coraz więcej. Nadchodzący smartwatch będzie podobno wyposażony w wydajniejszy układ Qualcomm Snapdragon. Jak dotąd pierwszy smartwatch Google miał ramę ze stali nierdzewnej, ale może się to zmienić w następnej wersji, 9to5Google twierdzi, że dowiedział się z wiarygodnego źródła.

Mam nadzieję, że Pixel Watch 2 przyniesie dwie istotne usprawnienia.

Po pierwsze, mam nadzieję, że koperta zegarka zostanie poddana przeglądowi. Obecny Pixel Watch bez paska waży 36 gramów. Gdyby zegarek był wykonany z aluminium, straciłby na wadze, co oznacza większy komfort na nadgarstku. Mam jednak nadzieję, że Google wykorzysta utratę wagi, aby poprawić żywotność baterii. Żywotność baterii obecnego zegarka Pixel Watch jest dla mnie osobiście zdecydowanie za krótka, zwłaszcza z zawsze włączonym wyświetlaczem. Fajnie by było mieć Pixel Watcha 2, który pozwala mi bez obaw korzystać z baterii przez cały dzień.

Dla porównania, mój Samsung Watch 5 Pro wytrzymuje prawie trzy dni, zanim trzeba go naładować. Mój stary Apple Watch Series 7 towarzyszył mi przez około dwa dni bez przerwy. Jeśli Pixel Watch 2 ma wystarczająco dużą baterię i wydajniejszy układ, mam nadzieję na solidną żywotność baterii, która wytrzyma konkurencję.

Moim zdaniem zmiana ze stali nierdzewnej na aluminium jest dobrym kompromisem, aby nie zwiększać dodatkowo wagi zegarka. Ze względu na konstrukcję obecnej generacji rama ze stali nierdzewnej Pixel Watch i tak nie ma wiele do zobaczenia.

Oprócz większej baterii jest jeszcze jeden szczegół, którym moim zdaniem Google powinien się zająć. Pixel Watch to świetny zegarek z Androidem, który robi wiele rzeczy dobrze. System operacyjny działa płynnie, a smartwatch korzysta z regularnych aktualizacji. Dzięki wspomnianym powyżej ulepszeniom Pixel Watch drugiej generacji z pewnością zrobiłby wrażenie na konkurencji.