PDA

Zobacz pełn± wersję : Pulpeciki jagnięce z oliwkami



embrum
08-12-14, 17:50
Pulpety:
kilogram mielonej jagnięciny
3 rozgniecione z±bki czosnku
posiekana cebula
pół pęczka natki pietruszki
łyżka soli
pół łyżki mielonego czarnego pieprzu
jajko
pół filiżanki bułki tartej
pół filiżanki zielonych oliwek bez pestek
łyżka suszonego oregano
sok z cytryny


Sos:
2 z±bki czosnku
cebula
600 ml przecieru pomidorowego
łyżka oliwy
500 g jogurtu naturalnego
szczypiorek
mięta
sok z cytryny
łyżeczka uprażonego mielonego kminu


Przygotowanie:
Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i gotować przez 5 minut. Do jagnięciny dodać oregano, jajko, natkę pietruszki, bułkę tart±, oliwki, cebulę, czosnek, sól i pieprz. Uformować i usmażyć pulpety. Skropić je sokiem z cytryny. Pulpety ułożyć w naczyniach do zapiekania. Polać sosem pomidorowym i piec przez 5-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Do jogurtu dodać sok z cytryny, kmin, miętę, szczypiorek, sól i pieprz. Przed podaniem każd± porcję polać sosem jogurtowym.