Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : Paszteciki z grzybami, cebul± i ementalerem



embrum
04-12-14, 18:31
Składniki:
ciasto:
500 g m±ki chlebowej
7 g soli
10 g drożdży instant
1 jajko
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
250 g zimnego, niesolonego masła
m±ka do podsypania


nadzienie:
1-2 łyżki oliwy
1 cebula
200 g grzybów
sól
¶wieżo zmielony pieprz
300+100 g ementalera
1 jajko


Przygotowanie:
Umieszczamy w misce m±kę, drożdże i sól, sypi±c sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy jajka, mleko i cukier. Mieszamy składniki łyżk±, aż do zebrania całej m±ki ze ¶cianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony m±k± blat, rozpłaszczamy nasad± dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Owijamy foli± i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Wykładamy ciasto na oprószony m±k± blat. Rozwałkowujemy w prostok±t ok. 20 x 50 cm. Wyjmujemy masło z lodówki, oprószamy m±k± i rozbijamy wałkiem w prostok±t 20 x 33 cm. Przykrywamy masłem dolne ⅔ ciasta, zaginamy od góry ⅓ ciasta (tę bez masła) i na to ⅓ od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu. Przyciskamy wałkiem od ¶rodka w górę i od ¶rodka w dół. Znów rozwałkowujemy w prostok±t ok. 20 x 50 cm. Zaginamy ⅓ od góry i na to ⅓ od dołu. Owijamy foli± i odkładamy do lodówki na 30 minut. Powtarzamy pkt 5 jeszcze 2 razy. Przygotowujemy nadzienie: cebulę obieramy i siekamy, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy cebulę i grzyby i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy sol± i pieprzem. ¦cieramy 300 g ementalera na tarce o dużych oczkach. Wykładamy ciasto na oprószony m±k± blat i rozwałkowujemy na grubo¶ć 5 mm. Przyklejamy dolny brzeg do blatu. Wykładamy grzyby i cebulę na ciasto równ± warstw±, posypujemy startym serem. Zaginamy górny brzeg i ciasno zwijamy w dół. Chwilę rolujemy, lekko rozci±gaj±c od ¶rodka ku końcom, odcinamy końce bez nadzienia. Kroimy walec w poprzek na 8-12 równych czę¶ci. Kładziemy paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczamy blaszkę w torbie foliowej i odstawiamy do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. ¦cieramy na tarce o dużych oczkach resztę ementalera. Wyjmujemy blaszkę z lodówki, usuwamy torbę, przy pomocy pędzla smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.