embrum
04-12-14, 18:29
Składniki:
6 dużych pieczarek
80 g masła
3 łyżki oliwy
6 pędów tymianku
3 łyżki madery
2 średnie cebule
6 surowych kiełbasek
2 pędy rozmarynu
200 g bułki tartej
200 g kasztanów z puszki, posiekanych
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Odrywamy nóżki pieczarek i układamy kapelusze w dużym naczyniu do pieczenia. Do każdego nakładamy trochę masła i skrapiamy oliwą. Dodajemy listki tymianku i maderę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy farsz: Siekamy cebulę i zrumieniamy na maśle. Obieramy kiełbaski, dzielimy mięso i dodajemy na patelnię. Dodajemy pozostałe zioła i bułkę tartą. Podsmażamy i dodajemy kasztany. Dokładnie mieszamy. Po 20 minutach wyjmujemy grzyby z piekarnika i nakładamy farsz. Jeśli farszu będzie za dużo, formujemy kulki i układamy obok grzybów. Wstawiamy pieczarki do piekarnika jeszcze na 30 minut. Podajemy, gdy farsz stanie się chrupiący i rumiany.
6 dużych pieczarek
80 g masła
3 łyżki oliwy
6 pędów tymianku
3 łyżki madery
2 średnie cebule
6 surowych kiełbasek
2 pędy rozmarynu
200 g bułki tartej
200 g kasztanów z puszki, posiekanych
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Odrywamy nóżki pieczarek i układamy kapelusze w dużym naczyniu do pieczenia. Do każdego nakładamy trochę masła i skrapiamy oliwą. Dodajemy listki tymianku i maderę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy farsz: Siekamy cebulę i zrumieniamy na maśle. Obieramy kiełbaski, dzielimy mięso i dodajemy na patelnię. Dodajemy pozostałe zioła i bułkę tartą. Podsmażamy i dodajemy kasztany. Dokładnie mieszamy. Po 20 minutach wyjmujemy grzyby z piekarnika i nakładamy farsz. Jeśli farszu będzie za dużo, formujemy kulki i układamy obok grzybów. Wstawiamy pieczarki do piekarnika jeszcze na 30 minut. Podajemy, gdy farsz stanie się chrupiący i rumiany.