embrum
29-11-14, 00:31
Składniki (2 porcje):
100 g pokrojonych w kostkę borowików
100 g kurek
100 g łososia wędzonego
200 g ryżu do risotto arborio
1 mała cebula
100 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki masła
500 ml wywaru grzybowego
sól, biały pieprz, tymianek
Opis przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby.
Dodaj ryż i smaż około 3 minuty ciągle mieszając. Całość dopraw do smaku solą, białym pieprzem i tymiankiem.
Wlej białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewaj partiami bulion ciągle mieszając.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłóż na talerzach, udekoruj plastrami łososia wędzonego i podawaj.
100 g pokrojonych w kostkę borowików
100 g kurek
100 g łososia wędzonego
200 g ryżu do risotto arborio
1 mała cebula
100 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 kostki masła
500 ml wywaru grzybowego
sól, biały pieprz, tymianek
Opis przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby.
Dodaj ryż i smaż około 3 minuty ciągle mieszając. Całość dopraw do smaku solą, białym pieprzem i tymiankiem.
Wlej białe wino. Kiedy ryż wchłonie wino, dolewaj partiami bulion ciągle mieszając.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłóż na talerzach, udekoruj plastrami łososia wędzonego i podawaj.