PDA

Zobacz pełną wersję : Tarta z łososiem, groszkiem i fasolką szparagową



embrum
29-11-14, 00:30
Składniki:Ciasto:

200 g mąki
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g (1 torebka) suszonych drożdży

Nadzienie:

400 g łososia
sól, pieprz biały i cytrynowy
200 g fasolki szparagowej
100 g zielonego groszku

Sos:

250 g sera mascarpone
150 g kwaśnej śmietany 18%
1 jajko + 1 żółtko + białko (do posmarowania brzegów ciasta)
sól, czarny pieprz

Opis przygotowania:Ciasto:

Mąkę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodając 5 łyżek ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na placek większy niż średnica formy do tarty i wyłóż nim dno i boki formy o średnicy 24 cm.
Wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Nadzienie (można przygotować dzień wcześniej):

Fasolkę szparagową umyj, obetnij końce, pokrój na 2–3 kawałki i gotuj w dużej ilości osolonej wody przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedź.
Filety z łososia dopraw solą, pieprzem białym i cytrynowym, skrop oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Upieczoną rybę podziel widelcem na kawałki.

Sos:

Zmiksuj wszystkie składniki mikserem, zostawiając białko do posmarowania brzegów tarty.

Kolejność pieczenia:

Spód tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 10 minut.
Na lekko podpieczonym cieście ułóż kawałki łososia, fasolkę szparagową i groszek.
Wszystko zalej przygotowanym wcześniej sosem.
Brzegi tarty posmaruj białkiem.
Całość piecz jeszcze około 25 minut.
Tartę pokrój po lekkim przestudzeniu. Posyp świeżym tymiankiem.