embrum
29-11-14, 00:29
Składniki:
6 dużych ziemniaków
450 g łososia
1 duża cukinia
2 łyżki masła
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
100 g sera camembert
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, czarny pieprz
parmezanu
oregano
Opis przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na krajalnicy w plasterki o grubości około 3 mm.
Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 7 minut, a następnie odcedź.
Dno formy do zapiekania o wymiarach 18×29 cm posmaruj 1 łyżką masła.
Łososia pokrój na kawałki.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć cukinię i smaż około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszaj.
Odlej około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną. Wlej z powrotem na patelnię, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
Na koniec dodaj do cukinii jajko i wszystko wymieszaj.
Ziemniaki podziel na 3 części. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, posyp pieprzem, wyłóż połowę cukinii, przykryj ziemniakami posypując je pieprzem, następnie wyłóż pozostała cukinię i kawałeczki łososia.
Wszystko przykryj ziemniakami, posyp parmesanem i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu posyp zapiekankę oregano.
6 dużych ziemniaków
450 g łososia
1 duża cukinia
2 łyżki masła
6 łyżek śmietanki kremowej 30%
100 g sera camembert
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, czarny pieprz
parmezanu
oregano
Opis przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na krajalnicy w plasterki o grubości około 3 mm.
Pokrojone ziemniaki zalej wodą, posól i gotuj 7 minut, a następnie odcedź.
Dno formy do zapiekania o wymiarach 18×29 cm posmaruj 1 łyżką masła.
Łososia pokrój na kawałki.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wrzuć cukinię i smaż około 3 minuty, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszaj.
Odlej około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszaj go z mąką ziemniaczaną. Wlej z powrotem na patelnię, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
Na koniec dodaj do cukinii jajko i wszystko wymieszaj.
Ziemniaki podziel na 3 części. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, posyp pieprzem, wyłóż połowę cukinii, przykryj ziemniakami posypując je pieprzem, następnie wyłóż pozostała cukinię i kawałeczki łososia.
Wszystko przykryj ziemniakami, posyp parmesanem i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu posyp zapiekankę oregano.