embrum
29-11-14, 00:29
Składniki:Ciasto:
250 g m±ki żytniej typu graham
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:
250 g łososia
1 duża cukinia
2 łyżki masła
6 łyżek ¶mietanki kremowej 30%
100 g sera camembert
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 jajko
sól, czarny pieprz
zioła włoskie
oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Łososia oprósz sol±, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliw± z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
M±kę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodaj±c 5 łyżek ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na placek większy niż ¶rednica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o ¶rednicy 24 cm.
Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpu¶ć 1 łyżkę masła, wrzuć cukinię i smaż około 3 minuty, co chwilę mieszaj±c. Dopraw sol± i pieprzem, a następnie dodaj ¶mietanę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszaj.
Odlej około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszaj go z m±k± ziemniaczan±. Wlej z powrotem na patelnię, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
Na koniec dodaj do cukinii jajko i wszystko wymieszaj.
Na upieczone ciasto wyłóż przygotowan± cukinię.
Ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.
250 g m±ki żytniej typu graham
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:
250 g łososia
1 duża cukinia
2 łyżki masła
6 łyżek ¶mietanki kremowej 30%
100 g sera camembert
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 jajko
sól, czarny pieprz
zioła włoskie
oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Łososia oprósz sol±, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliw± z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
M±kę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodaj±c 5 łyżek ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na placek większy niż ¶rednica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o ¶rednicy 24 cm.
Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpu¶ć 1 łyżkę masła, wrzuć cukinię i smaż około 3 minuty, co chwilę mieszaj±c. Dopraw sol± i pieprzem, a następnie dodaj ¶mietanę i pokrojony w kostkę ser. Wszystko wymieszaj.
Odlej około 1/2 szklanki soku z cukinii i wymieszaj go z m±k± ziemniaczan±. Wlej z powrotem na patelnię, wymieszaj i delikatnie zagotuj.
Na koniec dodaj do cukinii jajko i wszystko wymieszaj.
Na upieczone ciasto wyłóż przygotowan± cukinię.
Ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.