embrum
29-11-14, 00:28
Składniki:
Ciasto:
200 g m±ki żytniej typu graham
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:
250 g łososia
zioła włoskie
oliwa z oliwek
200 g szpinaku
2 łyżki masła
sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki
250 g sera ricotta
Opis przygotowania:
Łososia oprósz sol±, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliw± z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
M±kę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodaj±c 5 łyżek ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na placek większy niż ¶rednica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o ¶rednicy 24 cm.
Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Na patelni rozpu¶ć masło, wrzuć szpinak i smaż około 5 minut, ci±gle mieszaj±c. Dopraw sol± i pieprzem, gałk± muszkatołow± i natk± pietruszki.
Szpinak wymieszaj z serem ricotta i wyłóż na upieczone ciasto.
Następnie ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.
Ciasto:
200 g m±ki żytniej typu graham
60 g roztopionego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
7 g (1 torebka) suszonych drożdży
Dodatki:
250 g łososia
zioła włoskie
oliwa z oliwek
200 g szpinaku
2 łyżki masła
sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki
250 g sera ricotta
Opis przygotowania:
Łososia oprósz sol±, pieprzem, ziołami włoskimi. Posmaruj oliw± z oliwek i zawiń w folię. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
M±kę przesiej do miski, dodaj roztopione masło, jajko, sól i drożdże.
Wyrób ciasto mieszadłem miksera około 10 minut, dodaj±c 5 łyżek ciepłej wody.
Rozwałkuj ciasto na placek większy niż ¶rednica formy do tarty i wyłóż nim dno formy o ¶rednicy 24 cm.
Wstaw na chwilę do lodówki, a następnie piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Na patelni rozpu¶ć masło, wrzuć szpinak i smaż około 5 minut, ci±gle mieszaj±c. Dopraw sol± i pieprzem, gałk± muszkatołow± i natk± pietruszki.
Szpinak wymieszaj z serem ricotta i wyłóż na upieczone ciasto.
Następnie ułóż kawałki łososia i posyp ziołami.
Wstaw jeszcze do piekarnika na 5-7 minut.