PDA

Zobacz pełn± wersję : Dorsz w panierce z orzechów pecan z pieczonymi ziemniakami



embrum
29-11-14, 00:27
Składniki (4 porcje):


1 kg fileta z dorsza
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb
75 g drobno posiekanych orzechów pecan
2 łyżki m±ki
1 szkl. bułki tartej
1 jajko
oliwa z oliwek oraz 2 łyżki oleju z orzechów włoskich do smażenia
1 kg ziemniaków
Opis przygotowania:


Filety z dorsza pokrój na 2–3 kawałki i zamarynuj w oliwie i przyprawie do ryb. Wstaw na godzinę do lodówki.
Bułkę tart± wymieszaj z m±k± i posiekanymi orzechami pecan.
Po zamarynowaniu obtocz dorsza w jajku i mieszance z bułki tartej i orzechów.
Panierowane filety podsmaż na złoty kolor na oliwie z oliwek z dodatkiem oleju z orzechów włoskich, a następnie piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Gotuj 20 minut, odcedĽ i odparuj wodę.
Ugotowane ziemniaki podsmaż na oliwie na złoty kolor.
Sposób podania:


Dorsza z ziemniakami podawaj na li¶ciach sałaty lub z sałat± z ulubionym sosem.