embrum
29-11-14, 00:26
Składniki (4 porcje):
500 g bacalhau (suszony dorsz) lub filetów z dorsza
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
6 jajek
czarne oliwki
natka pietruszki
6 szt. pomidorów koktajlowych
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Jeżeli posiadasz suszonego dorsza wrzuć go do wody na 24 godziny i co jakiś czas zmieniaj wodę tak, by wypłukać sól. Następnie obierz dorsza ze skóry, wyjmij z niego ości i podziel na kawałki. Fileta z dorsza nie trzeba moczyć w wodzie.
Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie wyrzuć.
Starte na tarce ziemniaki wrzuć na patelnię i smaż około 12 minut tak, aby nabrały lekko złotego koloru.
Następnie dodaj kawałeczki dorsza i wszytko wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając.
Jajka wbij do miski, wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię i wszystko wymieszaj. Gdy tylko jajka zaczną się ścinać zmniejsz ogień.
Bacalhau à Brás podawaj na ciepło udekorowane plastrami pomidora, oliwkami i posiekaną natką pietruszki.
500 g bacalhau (suszony dorsz) lub filetów z dorsza
500 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
6 jajek
czarne oliwki
natka pietruszki
6 szt. pomidorów koktajlowych
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Jeżeli posiadasz suszonego dorsza wrzuć go do wody na 24 godziny i co jakiś czas zmieniaj wodę tak, by wypłukać sól. Następnie obierz dorsza ze skóry, wyjmij z niego ości i podziel na kawałki. Fileta z dorsza nie trzeba moczyć w wodzie.
Ziemniaki obierz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Czosnek pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a następnie wyrzuć.
Starte na tarce ziemniaki wrzuć na patelnię i smaż około 12 minut tak, aby nabrały lekko złotego koloru.
Następnie dodaj kawałeczki dorsza i wszytko wymieszaj. Smaż jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając.
Jajka wbij do miski, wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie wylej na patelnię i wszystko wymieszaj. Gdy tylko jajka zaczną się ścinać zmniejsz ogień.
Bacalhau à Brás podawaj na ciepło udekorowane plastrami pomidora, oliwkami i posiekaną natką pietruszki.