embrum
29-11-14, 00:24
Składniki:
500 g bacalhau (suszony dorsz) lub filetów z dorsza
6 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Jeżeli posiadasz suszonego dorsza wrzuć go do wody na 24 godziny i co jakiś czas zmieniaj wodę tak, by wypłukać sól. Następnie obierz dorsza ze skóry, wyjmij z niego ości i podziel na kawałki. Fileta z dorsza nie trzeba moczyć w wodzie.
Rybę dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w dużej ilości osolonej wody, a następnie odcedź i przepuść przez praskę, aby powstało puree ziemniaczane.
Na patelni podgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli dodaj kawałki upieczonego dorsza, puree ziemniaczane, natkę pietruszki, szczypiorek, mąkę oraz jajka.
Wszystko dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Smaż na głębokim oleju obu stron na jasnozłoty kolor.
Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj ciepłe.
500 g bacalhau (suszony dorsz) lub filetów z dorsza
6 średniej wielkości ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Jeżeli posiadasz suszonego dorsza wrzuć go do wody na 24 godziny i co jakiś czas zmieniaj wodę tak, by wypłukać sól. Następnie obierz dorsza ze skóry, wyjmij z niego ości i podziel na kawałki. Fileta z dorsza nie trzeba moczyć w wodzie.
Rybę dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą z oliwek, a następnie zawiń w folię. Piecz przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w dużej ilości osolonej wody, a następnie odcedź i przepuść przez praskę, aby powstało puree ziemniaczane.
Na patelni podgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli dodaj kawałki upieczonego dorsza, puree ziemniaczane, natkę pietruszki, szczypiorek, mąkę oraz jajka.
Wszystko dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Smaż na głębokim oleju obu stron na jasnozłoty kolor.
Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj ciepłe.