PDA

Zobacz pełną wersję : Pilaf z dorszem i jajkiem



embrum
29-11-14, 00:24
Składniki (2-3 porcje):

150 g ryżu
4 łyżki miękkich rodzynek
4 łyżki posiekanych migdałów bez skórek
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
po 1 łyżeczce cynamonu, kardamonu, pieprzu, 3 łyżeczki kurkumy, 2 liście laurowe
1/2 limonki lub cytryny
500 g filetów z dorsza (bez skóry i ości), pokrojone na 3 cm kawałki
4 łyżki masła + 2 łyżki do podania
2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
sól, czarny pieprz

Opis przygotowania:

Na gotującą i osoloną wodę wsyp ryż. Gotuj przez 10 minut, odcedź, wsyp do miski.
Ryż wymieszaj z rodzynkami i migdałami, natką pietruszki oraz przyprawami.
Dodaj liście laurowe oraz kawałki limonki bądź cytryny.
Połowę ryżu wysyp na dno naczynia żaroodpornego lub formy ceramicznej.
Połóż kawałki dorsza uprzednio posypane solą i pieprzem oraz 4 łyżki masła w kawałeczkach.
Następnie wyłóż kolejną warstwę ryżu i dorsza.
Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Na wierzchu jeszcze gorącej potrawy połóż resztę masła i posyp kawałkami jajka.