embrum
29-11-14, 00:23
Składniki (2-3 porcje):
500 g dowolnej białej ryby np. limanda żółtopłetwa, tilapia lub dorsz
1 cukinia
2 pory
oregano, estragon, tymianek, płatki chilli
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Sos jogurtowy ze szczypiorkiem:
100 g jogurtu naturalnego
sól, czarny pieprz
1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
pęczek posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Filety rybne odsącz na papierowym ręczniku i pokrój na kawałki.
Cukinię pokrój na krajalnicy na 2-milimetrowe plastry i usmaż na oliwie z oliwek. Odsącz na papierowym ręczniku.
Przekrój pory wzdłuż na 2 części, a następnie pokrój na poprzeczne kawałki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pory, dodaj suszone zioła, płatki chilli i sól i smaż na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
W formie ceramicznej ułóż połowę plastrów cukinii, tak aby plastry zachodziły na siebie.
Następnie ułóż kawałki ryby uprzednio posypane solą i pieprzem i wyłóż połowę duszonych porów.
Wyłóż kolejne warstwy: cukinię, rybę i duszone pory.
Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Sposób podania:Zapiekankę podawaj z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem mieszając wszystkie składniki sosu.
500 g dowolnej białej ryby np. limanda żółtopłetwa, tilapia lub dorsz
1 cukinia
2 pory
oregano, estragon, tymianek, płatki chilli
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
Sos jogurtowy ze szczypiorkiem:
100 g jogurtu naturalnego
sól, czarny pieprz
1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
pęczek posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Filety rybne odsącz na papierowym ręczniku i pokrój na kawałki.
Cukinię pokrój na krajalnicy na 2-milimetrowe plastry i usmaż na oliwie z oliwek. Odsącz na papierowym ręczniku.
Przekrój pory wzdłuż na 2 części, a następnie pokrój na poprzeczne kawałki. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć pory, dodaj suszone zioła, płatki chilli i sól i smaż na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut od czasu do czasu mieszając.
W formie ceramicznej ułóż połowę plastrów cukinii, tak aby plastry zachodziły na siebie.
Następnie ułóż kawałki ryby uprzednio posypane solą i pieprzem i wyłóż połowę duszonych porów.
Wyłóż kolejne warstwy: cukinię, rybę i duszone pory.
Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
Sposób podania:Zapiekankę podawaj z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem mieszając wszystkie składniki sosu.