PDA

Zobacz pełn± wersję : Placki z ricotty ze szpinakiem



embrum
29-11-14, 00:22
Składniki:

500 g sera ricotta
200 g szpinaku
2–3 z±bki czosnku
3 jajka
5–6 łyżek m±ki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek

Opis przygotowania:

Szpinak umyj, osusz i pokrój w paski.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić szpinak i drobno posiekany czosnek. Dopraw gałk± muszkatołow±, natk± pietruszki, sol± i pieprzem. Smaż chwilę, a następnie pozostaw do ostygnięcia.
W misie rozm±ć jajka. Mieszaj±c, dodawaj kolejno ricottę oraz m±kę.
Na koniec do gładkiej masy dodaj wystudzony szpinak i dopraw do smaku sol± i pieprzem.
Na rozgrzany olej kładĽ łyżk± cienkie, nieduże placki i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone placki powinny być chrupi±ce.