Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rożki z szynką, szpinakiem i ricottą



embrum
29-11-14, 00:21
Składniki (12 rożków):

1 opak. ciasta francuskiego (25×40 cm)
6 plastrów szynki hiszpańskiej serrano
250 g sera ricotta
200 g szpinaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz biały i czarny
1 jajko

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozwiń na blacie i pokrój na 12 kwadratów.
Na każdym kawałku ciasta ułóż pół plastra szynki hiszpańskiej.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec smażenia dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Przestudzony szpinak wymieszaj z serem ricotta.
Przygotowany farsz nakładaj na kawałki ciasta, formuj rożki i układaj na blasze wyłożonej papierem.
Przygotowane rożki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.