PDA

Zobacz pełną wersję : Risotto z indykiem, kurkami i pomidorami



embrum
29-11-14, 00:17
Składniki (2 porcje):

1 pojedynczy filet z indyka
200 g kurek
2 pomidory
1 mała cebula
150 g ryżu do risotto arborio
2 szkl. bulionu z kurczaka lub jarzynowego
4 łyżka masła
4 łyżki parmezanu
sól, czarny pieprz

Opis przygotowania:

Fileta z indyka pokrój na kawałki.
Kurki opłucz, dokładnie osusz i posiekaj w kostkę.
Pomidory pokrój w kostkę i odsącz na sitku.
Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulę, a następnie dodaj kawałki indyka.
Dodaj kurki i smaż jeszcze chwilę.
Następnie dodaj ryż i smaż mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem.
Wlej połowę bulionu i gotuj na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dolewaj bulion w miarę jak ryż będzie go wchłaniał. Gotuj tak risotto przez około 20 minut. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodaj pomidory.
Gdy ryż wchłonie cały bulion, a ziarenka będą na zewnątrz miękkie, a w środku lekko twarde, zdejmij patelnię z gazu, dodaj masło i parmesan, ciągle mieszając. Risotto powinno mieć lekko kleistą konsystencję.
Risotto rozłóż na talerzach i posyp parmesenem.