PDA

Zobacz pełn± wersję : Indyk z cukini± i ziemniakami



embrum
29-11-14, 00:16
Składniki (2 porcje):

350 g fileta z indyka
1 cukinia
4 ziemniaki
100 ml ¶mietanki łaciatej do ciast i deserów 30%
100 g sera ple¶niowego
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
1 jajko
przyprawa do indyka
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek

Opis przygotowania:

Fileta z indyka pokrój na kawałki i wymieszaj z przypraw± do indyka. Smaż na oliwie z oliwek. Po usmażeniu zdejmij kawałki mięsa z patelni.
Cukinię i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć na patelnię i smaż około 5 minut.
Dodaj ¶mietankę i pokrojony w kostkę ser ple¶niowy i mieszaj, aż ser się rozpu¶ci i powstanie sos.
Odlej trochę sosu do szklanki i wymieszaj z m±k± tak, aby nie było grudek i wlej z powrotem do warzyw.
Wszystko wymieszaj, dopraw sol± i pieprzem.
Na koniec dodaj jajko i ponownie wszystko wymieszaj.
Indyka możesz wymieszać z warzywami lub wykładać na talerze warzywa, a na wierzch usmażone kawałki mięsa.