Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Roladki z indyka z fasolką po prowansalsku



embrum
29-11-14, 00:10
Składniki:


Roladki:


6 sznycli z indyka
6 plastrów szynki hiszpańskiej serrano
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
zioła włoskie
świeża bazylia do przybrania
Fasolka po prowansalsku:


300 g fasolki szparagowej
3 duże pomidory malinowe
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, estragon, tymianek
sól, czarny pieprz
Opis przygotowania:


Roladki:


Sznycle z indyka oprósz solą, pieprzem i ziołami włoskimi. W razie potrzeby rozbij tłuczkiem do mięsa.
Sznycle układaj na plastrach szynki i zawijaj roladki.
Roladki układaj w formie ceramicznej posmarowanej oliwą z oliwek.
Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Fasolka po prowansalsku:


Umyj fasolkę, odetnij końce, pokrój na 3-4 kawałki i gotuj przez 20 minut, aż stanie się miękka ale wciąż chrupka.
Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek.
Dodaj pokrojone pomidory i zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż przez ok. 5 minut. Pomidory mają intensywnie bulgotać, na koniec mają zmięknąć, ale nie powinny się jeszcze rozpadać.
Dodaj zioła i dopraw solą i pieprzem.
Odcedź fasolkę i połącz z pomidorami.
Połączenie:


Fasolkę po prowansalsku przełóż formy ceramicznej.
Na fasolce ułóż roladki.
Piecz 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Przed podaniem ozdób listkami świeżej bazylii.