embrum
14-11-14, 20:17
Rumsztyk z cebulą Składniki:
1 kg wołowiny grubo mielonej (udźca, zadniej)
1 mała cebula drobno posiekana
1 jajko
Sól, pieprz
2 duże cebule lub więcej ( ok. 1 na osobę)
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami.
Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Odkładamy odkładamy na przygotowaną deskę. Delikatnie nacinamy nożem, ok. 1 mm z każdej strony (powinno wyglądać to tak jak na zdjęciu).
Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry.
W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zezłocenia, często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku.
Na gorący rumsztyk kładziemy podsmażoną cebulę.
1 kg wołowiny grubo mielonej (udźca, zadniej)
1 mała cebula drobno posiekana
1 jajko
Sól, pieprz
2 duże cebule lub więcej ( ok. 1 na osobę)
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami.
Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Odkładamy odkładamy na przygotowaną deskę. Delikatnie nacinamy nożem, ok. 1 mm z każdej strony (powinno wyglądać to tak jak na zdjęciu).
Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry.
W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zezłocenia, często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku.
Na gorący rumsztyk kładziemy podsmażoną cebulę.