PDA

Zobacz pełną wersję : Żeberka w miodzie



embrum
14-11-14, 20:13
Żeberka w miodzie Składniki:


1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku lub jedna suszona
2-3 łyżki majeranku otartego
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki.
W szklanym naczyniu wymieszać olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
Kawałki mięsa dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu ułożyć mięso kością do góry i obsmażyć przez kilka minut, aż się lekko przypieką. Następnie przewrócić mięso kością do dołu, wylać pozostałą marynatę, posypać majerankiem, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić mięso przez ok. 1-1,5 h. (ja dusiłam ok. 80 min, mięso było idealnie miękkie).
W trakcie duszenia może okazać się, że trzeba dolać kilka łyżek wody, aby żeberka się nie przypaliły.