embrum
14-11-14, 19:42
Ryba pod beszamelem
Składniki na 2 porcje
30 dag ziemniaków
kilka różyczek brokułów
2 porcje ryby
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka m±ki
200 ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować około 20 minut. Również brokuły obgotować około 5 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: cebulę posiekać, zeszklić na ma¶le. Dodać m±kę, zasmażyć, nie rumieni±c. Dolać mleko, przyprawić sol±, pieprzem, gałk± muszkatołow±, zagotować. Ziemniaki odcedzić, przelać zimna wod±, obrać i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać plastry ziemniaków, brokuły i rybę. Cało¶ć zalać beszamelem i zapiekać około 10 minut.
Uwaga!
Przed zapiekaniem, można rybę i ziemniaki podsmażyć na patelni.
Składniki na 2 porcje
30 dag ziemniaków
kilka różyczek brokułów
2 porcje ryby
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka m±ki
200 ml mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć i gotować około 20 minut. Również brokuły obgotować około 5 minut. Filety rybne skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: cebulę posiekać, zeszklić na ma¶le. Dodać m±kę, zasmażyć, nie rumieni±c. Dolać mleko, przyprawić sol±, pieprzem, gałk± muszkatołow±, zagotować. Ziemniaki odcedzić, przelać zimna wod±, obrać i pokroić w grubsze plastry. W naczyniu żaroodpornym układać plastry ziemniaków, brokuły i rybę. Cało¶ć zalać beszamelem i zapiekać około 10 minut.
Uwaga!
Przed zapiekaniem, można rybę i ziemniaki podsmażyć na patelni.