PDA

Zobacz pełną wersję : Nadziewana kaczka z czerwoną kapustą



embrum
14-11-14, 19:40
Nadziewana kaczka z czerwoną kapustą

Składniki:
kaczka
4 kwaśne jabłka
3 łyżeczki majeranku
1 kg czerwonej kapusty
2 jabłka do kapusty
5 goździków
łyżeczka winnego octu, sól


Wykonanie:

Kaczkę (umytą) natrzeć majerankiem i solą, nadziać pokrojonymi jabłkami, zaszyć i włożyć do lodówki. Następnego dnia polać gorącą wodą i piec. Gdy nieco zmięknie, pokroić na porcje i piec aż będzie miękka. Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wody i zagotować. Dodać łyżeczkę octu winnego, pokrojone jabłka, goździki, troszkę tłuszczu z kaczki i sól. Dusić do miękkości. Kaczkę podawać z czerwoną kapustą i ziemniakami.