embrum
14-11-14, 19:38
Dolmades - goł±bki z li¶ci winogron
Składniki:
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 560 kcal
150g marynowanych li¶ci winogron
250g posiekanego mięsa wołowego
150g ryżu
1 pokrojona w kostkę cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
100g masła
2 jajka
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Li¶cie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli nie s± dostatecznie miękkie należy sparzyć je wrz±tkiem. w salaterce wymieszać mięso, ryż, cebulę i posiekan± natkę pietruszki. Doprawić sol± i pieprzem.
Li¶cie położyć błyszcz±c± stron± na blacie. Na każdy wyłożyć 1 łyżkę farszu, po czym zawijać i zwi±zywać nitk±, aby farsz nie wystawał.
Przygotowane goł±bki ułożyć koli¶cie w garnku, nakładaj±c na każdy z nich po dużym kawałku masła. Następnie naczynie napełnić wod±, tak aby li¶cie z nadzieniem całkowicie zostały pokryte. Przycisn±ć goł±bki ciężkim talerzem. Cało¶ć gotować na ¶rednim ogniu przez ok. 45 min.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywn± pianę. Ubijaj±c dalej dodawać powoli żółtka, a następnie sok z cytryny. Do powstałej mieszanki jajecznej dodać ostrożnie 3-4 łyżki wywaru mięsnego. Sos podawać razem z goł±bkami.
Składniki:
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Porcja: ok. 560 kcal
150g marynowanych li¶ci winogron
250g posiekanego mięsa wołowego
150g ryżu
1 pokrojona w kostkę cebula
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
100g masła
2 jajka
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Li¶cie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli nie s± dostatecznie miękkie należy sparzyć je wrz±tkiem. w salaterce wymieszać mięso, ryż, cebulę i posiekan± natkę pietruszki. Doprawić sol± i pieprzem.
Li¶cie położyć błyszcz±c± stron± na blacie. Na każdy wyłożyć 1 łyżkę farszu, po czym zawijać i zwi±zywać nitk±, aby farsz nie wystawał.
Przygotowane goł±bki ułożyć koli¶cie w garnku, nakładaj±c na każdy z nich po dużym kawałku masła. Następnie naczynie napełnić wod±, tak aby li¶cie z nadzieniem całkowicie zostały pokryte. Przycisn±ć goł±bki ciężkim talerzem. Cało¶ć gotować na ¶rednim ogniu przez ok. 45 min.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywn± pianę. Ubijaj±c dalej dodawać powoli żółtka, a następnie sok z cytryny. Do powstałej mieszanki jajecznej dodać ostrożnie 3-4 łyżki wywaru mięsnego. Sos podawać razem z goł±bkami.