PDA

Zobacz pełną wersję : Gulasz piwny



embrum
14-11-14, 19:32
Gulasz piwny

Składniki:

- 50 dkg mięsa wieprzowego (szynka)
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- 1 butelka jasnego piwa
- 1 kromka zwykłego razowego chleba (dałam dwie kromki)
- sól, pieprz czarny mielony

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć papryka, dobrze wymieszać.
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju.
Dodać mięso i stale mieszając smażyć 10 minut.
Posypać kminkiem, wlać połowę piwa, przykryć i dusić 45 minut na małym ogniu.
Chleb pokruszyć bardzo drobno, dodać do mięsa i wlać resztę piwa.
Gotować jeszcze 15 minut.
Doprawić solą i pieprzem.

Gulasz udał się bardzo dobrze - sos osiągnął idealną konsystencję.

Do takiego obiadu zawsze lubię surówkę - w tym charakterze wystąpił kiszony ogórek z cebulką (z dodatkiem oleju słonecznikowego).