embrum
14-11-14, 18:32
Cypryjska Afelia
Składniki
1 kg wyluzowanych żeberek
100 ml oliwy w oliwek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1/2 łyżeczki nasion kminku
Marynata:
1 szklanka czerwonego wina
2 łyżki rozgniecionych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól i pieprz
Sposob przygotowania
W dużej misce łączymy składniki marynaty i wkładamy do niej żeberka pozbawione kości i pokrojone w kostkę 3 x 3 cm. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień mięso wyjmujemy z marynaty i nie wylewamy jej. Żeberka osuszamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy, a następnie podduszamy na niej pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodajemy żeberka i smażymy na silnym ogniu, aż całość się zrumieni. Zlewamy nadmiar tłuszczu i wlewamy marynatę, bulion i czerwone wino. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 godziny. Miękkie mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do żaroodpornego naczynia układając w jednej warstwie. Z przestudzonego i przecedzonego sosu, który pozostał z duszenia zbieramy warstwę tłuszczu. Zalewamy sosem mięso, posypujemy nasionami kminku i solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 30-40 minut, aż żeberka będą rumiane i chrupiące.
Składniki
1 kg wyluzowanych żeberek
100 ml oliwy w oliwek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
1/2 łyżeczki nasion kminku
Marynata:
1 szklanka czerwonego wina
2 łyżki rozgniecionych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól i pieprz
Sposob przygotowania
W dużej misce łączymy składniki marynaty i wkładamy do niej żeberka pozbawione kości i pokrojone w kostkę 3 x 3 cm. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień mięso wyjmujemy z marynaty i nie wylewamy jej. Żeberka osuszamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy, a następnie podduszamy na niej pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodajemy żeberka i smażymy na silnym ogniu, aż całość się zrumieni. Zlewamy nadmiar tłuszczu i wlewamy marynatę, bulion i czerwone wino. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 godziny. Miękkie mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do żaroodpornego naczynia układając w jednej warstwie. Z przestudzonego i przecedzonego sosu, który pozostał z duszenia zbieramy warstwę tłuszczu. Zalewamy sosem mięso, posypujemy nasionami kminku i solą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C na 30-40 minut, aż żeberka będą rumiane i chrupiące.