Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gulasz transylwański



embrum
14-11-14, 18:29
Gulasz transylwański

Składniki
1 kg wieprzowiny, najlepiej łopatki
6 dag smalcu
4 cebule
80 dag kiszonej kapusty
mały pojemnik śmietany
ząbek czosnku
łyżeczka kminku
ostra papryka
łyżka mąki
sól
Sposob przygotowania

Posiekaną cebulę smażymy na smalcu, dodajemy pokrojone na kawałki mięso, obsmażamy, podlewamy wodą (ok. 1/3 szklanki), solimy, dosypujemy kminek, paprykę i dusimy ok. 40 min. Dodajemy czosnek roztarty z solą. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Dolewamy tyle wody, aby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając.Gotowy gulasz zagęszczamy łyżką mąki. Podajemy gorący w głębokich talerzach, polany śmietaną.