PDA

Zobacz pełną wersję : Udka na pomidorowo



embrum
14-11-14, 18:18
Udka na pomidorowo
SKŁADNIKI:
1 kg udek

200 g koncentaratu pomidorowego

2 ząbki czosnku

150 g fasolki szparagowej

2 marchewki

kukurydza konserwowa

1 łyżeczka suszonej bazylii

papryka słodka

sól

pieprz

3 łyżki oleju








PRZYGOTOWANIE:

Udka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawami. Koncentarat łączymy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy tym udka i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie udka wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Umytą fasolkę, pokrojoną i obraną w kostkę marchewkę Podsmażamy na oleju, dodajemy trochę koncentratu i dusimy aż zmiękną. Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę. Upieczone udka podajemy z duszoną marchewką, pieczonymi lub podsmażonymi ziemniaczkami polane duszonymi warzywami z kukurydzą