embrum
14-11-14, 18:18
Udka na pomidorowo
SKŁADNIKI:
1 kg udek
200 g koncentaratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
150 g fasolki szparagowej
2 marchewki
kukurydza konserwowa
1 łyżeczka suszonej bazylii
papryka słodka
sól
pieprz
3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Udka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawami. Koncentarat łączymy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy tym udka i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie udka wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Umytą fasolkę, pokrojoną i obraną w kostkę marchewkę Podsmażamy na oleju, dodajemy trochę koncentratu i dusimy aż zmiękną. Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę. Upieczone udka podajemy z duszoną marchewką, pieczonymi lub podsmażonymi ziemniaczkami polane duszonymi warzywami z kukurydzą
SKŁADNIKI:
1 kg udek
200 g koncentaratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
150 g fasolki szparagowej
2 marchewki
kukurydza konserwowa
1 łyżeczka suszonej bazylii
papryka słodka
sól
pieprz
3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Udka myjemy, osuszamy i przyprawiamy przyprawami. Koncentarat łączymy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy tym udka i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie udka wykładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy. Umytą fasolkę, pokrojoną i obraną w kostkę marchewkę Podsmażamy na oleju, dodajemy trochę koncentratu i dusimy aż zmiękną. Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę. Upieczone udka podajemy z duszoną marchewką, pieczonymi lub podsmażonymi ziemniaczkami polane duszonymi warzywami z kukurydzą