embrum
14-11-14, 18:18
Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami
SKŁADNIKI:
3 woreczki ryżu białego
500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
150 ml wina wytrawnego białego
1 łyżka margaryny
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory
150g szynki
200g mrożonego groszku zielonego
2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w kosteczke, podsmażymć na patelni na margarynie, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć ok 3 minut, natępnie dodać ryż, smażyć 3 minutki. Całość zalać na przemian bulionem i winem, dusić do całkowitego wchłonięcia płynu.
W tym czasie obrać pomidory (wydrążyć miąższ), pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski.
Do gotowego ryżu dodać pomidory, pastę z suszonych pomidorów, przyprawy, szynkę i gorszek, dokładnie zamieszać, podawać od razu po przyrządzeniu.
SKŁADNIKI:
3 woreczki ryżu białego
500ml bulionu warzywnego lub mięsnego
150 ml wina wytrawnego białego
1 łyżka margaryny
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory
150g szynki
200g mrożonego groszku zielonego
2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i ziołami
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w kosteczke, podsmażymć na patelni na margarynie, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć ok 3 minut, natępnie dodać ryż, smażyć 3 minutki. Całość zalać na przemian bulionem i winem, dusić do całkowitego wchłonięcia płynu.
W tym czasie obrać pomidory (wydrążyć miąższ), pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski.
Do gotowego ryżu dodać pomidory, pastę z suszonych pomidorów, przyprawy, szynkę i gorszek, dokładnie zamieszać, podawać od razu po przyrządzeniu.