PDA

Zobacz pełną wersję : Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami



embrum
14-11-14, 18:18
Risotto z szynką, groszkiem i pomidorami
SKŁADNIKI:
3 woreczki ryżu białego

500ml bulionu warzywnego lub mięsnego

150 ml wina wytrawnego białego

1 łyżka margaryny

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 pomidory

150g szynki

200g mrożonego groszku zielonego

2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i ziołami

2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów

sól, pieprz







PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kosteczke, podsmażymć na patelni na margarynie, dodać wyciśnięty czosnek, smażyć ok 3 minut, natępnie dodać ryż, smażyć 3 minutki. Całość zalać na przemian bulionem i winem, dusić do całkowitego wchłonięcia płynu.

W tym czasie obrać pomidory (wydrążyć miąższ), pokroić w kostkę, szynkę pokroić w paski.

Do gotowego ryżu dodać pomidory, pastę z suszonych pomidorów, przyprawy, szynkę i gorszek, dokładnie zamieszać, podawać od razu po przyrządzeniu.